Fra lærling til formann: Hvordan Fredrik Stokka klatret karrierestigen

LOS Gruppen
-
31/5/2023

Etter ungdomsskolen stod Fredrik Stokka overfor en stor utfordring: Hva skulle han gjøre videre? Som mange andre på samme alder ønsket han å finne en vei som passet til hans interesser og personlighet. Etter flere år på skolebenken og med en viss grad av utmattelse, virket en yrkesrettet utdanning som det naturlige valget. Dermed åpnet elektroverdenen sine dører for 29-åringen.

 

Selv om Fredrik Stokka fortsatt bar på en viss utmattelse da han begynte på yrkesskolen, fant han stor glede og en ny motivasjon i det praktiske arbeidet. Etter endt utdanning var han fortsatt litt usikker på hvilken retning han ønsket å ta, og derfor valgte han å studere påbygg for å oppnå studiekompetanse før han satt i gang med sin elektriker karriere, meddeler Stokka.

 

Motivasjon og glede i praktisk arbeid

I 2014 begynte han som lærling, og det tok ikke lang tid før 29-åringen innså at elektrofaget passet som hånd i hanske.

- Å sitte stille har alltid vært en utfordring for meg, og derfor er et praktisk yrke som elektriker perfekt for meg. Ingen dager er like, og det er alltid noe nytt å lære, noe som virkelig engasjerer meg

 

I løpet av læretiden fikk Stokka muligheten til å arbeide innenfor ulike områder som bolig, industri og bygg.

Jeg følte meg svært heldig som kunne dra nytte av den brede erfaringen jeg opparbeidet meg i løpet av denne tiden

Etter å ha bestått fagprøven i 2016, fortsatte han karrieren sin i Bergen, hvor han arbeidet i ett år før han tok fatt på studiene ved Fagskolen i Bergen. Disse to årene i strømfag beskriver han som utrolig innholdsrike og givende, da han både lærte en hel del og fikk utfordret egne grenser. 

 

Formann for Punch Clearing Teamet

I dag jobber Fredrik skift som formann for Equinors Punch Clearing Team på Kværner Stord, sammen med tre andre fra LOS Elektro. Fredrik forteller at han har hatt BAS-ansvar på en rekke prosjekter tidligere, noe som gav han en naturlig utvikling videre, sammen med motivasjonen han til å ta på seg nye oppgaver.

Han begynner dagen med et morgenmøte der han samler teamet for å gå gjennom dagens oppgaver, HMS og fremdrift. Dette møtet gir dem muligheten til å støtte hverandre når det trengs og skaper en atmosfære der det er rom for spørsmål og diskusjoner.

  

- Mye av tiden går til å etterspør informasjon og diskutere med områdekontrollører og ingeniører. Målet er å finne effektive løsninger sammen. Så tar vi tak i problemer som ble avdekket under inspeksjon, deretter må vi arbeide målrettet for å løse dem, forteller Stokke om arbeidsdagen sin

  

Fredrik forklarer at som en del av PCT-teamet får de oppdragene sine gjennom de som utfører inspeksjonsrunder på systemene. Hvis det oppstår en feil i henhold til spesifikasjonene, kaller de det en "punch". Dette kan skje hvis en oppgave ikke er utført korrekt, og det krever at Punch Clearing Teamet retter opp i feilen før det kan gå videre til Commissioning. Commissioning-teamet tester og implementerer deretter systemene før overlevering.


- Arbeidsoppgavene vi får varierer enormt, noe som gjør at ingen dager er like, og det er vel noe av det jeg liker mest med denne jobben. Det er ingen ende på hvor mye forskjellig vi kan holde på med, derfor lærer man utrolig mye av å jobbe med Punch

 

Naturligvis dukker det opp utfordringer knyttet til å påta seg nye roller. Som formann må man sette seg inn i mange ulike områder, inkludert systemer, personell, delegasjon og møter.

Tross hindringer på veien, har han fortsatt glede av å bistå medarbeidere og oppleve mestring når han løser mer krevende oppgaver.

 

 

- Det er en evig kabal, men på en positiv måte. Jeg
lærer noe nytt hver dag!

 

 

Interessert i noen av våre tjenester?

Lurer du på hvordan vi kan hjelpe deg?